Korzyści zdrowotne owocu liczi

Czasami znany, jako „liczi”, egzotyczny owoc pochodzi z rodziny mydleńcowatych. Zimozielone drzewa mogą sięgać do 9 metrów wysokości, a czerwone lub brązowo-czerwone owoce z twardą, łatwo obierającą się skórą przypominają duże maliny. Każdy z nich zawiera biały miąższ i pojedyncze, duże, niejadalne nasienie, co czyni ten owoc pestkowcem. Liczi jest soczysta o charakterystycznym, lekko kwaśnym zapachu i smaku, porównywalnym do winogron.

Korzyści zdrowotne owocu liczi

Istnieją dowody medyczne, że owoce liczi mogą łagodzić kaszel, ból brzucha i mieć pozytywny leczniczy wpływ na nowotwory i powiększone węzły chłonne. Nasiona są zalecane na zapalenie jąder i nerwobóle.

Herbata wytworzona z łupin może być wykorzystywana do leczenia ospy i biegunki. Części kory, korzenie i kwiatki z liczi używane są do płukania gardła z powodu infekcji i odczuwania bólu.

Liczi jest bogaty w błonnik, co pozwala utrzymać optymalną prawidłową i zdrową wagę. Jednym z najbardziej obfitych i unikalnych składników odżywczych tego owocu jest oligonol, który zawiera wiele cennych przeciwutleniaczy zdolnych do walki z wirusami grypy, ponadto poprawia przepływ krwi i chroni skórę przed promieniowaniem UV.

Owoc liczi jest naładowany witaminą C, zapewniając 119% zalecanej dziennej wartości w jednej porcji.To dodatkowo chroni przed przeziębieniami i innymi infekcjami, pomaga organizmowi stawiać opór i zwalczać stan zapalny.

Inne składniki odżywcze w owocu liczi obejmują:

  • Duże ilości witamin z grupy B, takie jak witamina B6
  • Potas, (co pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi oraz zapobiegać udarom i chorobom serca)
  • Tiaminę
  • Niacynę
  • Folian
  • Miedź ( wytwarza krwinki czerwone, utrzymuje zdrowe kości, zapobiega rozwojowi tarczycy i niedokrwistości).

Wszystko to ma kluczowe znaczenie dla utrzymania metabolizmu węglowodanów, białka i tłuszczu. Jednak należy spożywać liczi z umiarem, ponieważ owoce zawierają fruktozę, która może być szkodliwa dla zdrowia w nadmiernych ilościach. Uwaga: pojawiły się doniesienia o alergiach związanych z jedzeniem owoców cytrusowych.

Badania nad owocem liczi

Naukowcy prowadzą badania nad owocem liczi, znanym z bogatych ilości flawonoidów, polifenoli i proantocyjanidyn. Nasiona wykazują hamowanie wzrostu komórek raka piersi i wątroby.

Ze względu na to, że wyciągi z liczi nie były badane pod kątem raka jelita grubego, przeprowadzono nowe badanie w celu poznania jego wpływu na proliferację, cykl komórkowy i śmierć komórek dwóch linii komórkowych raka jelita grubego.

Wynik: znacząco wzrosła śmiertelność komórek raka jelita grubego i zatrzymano cykl komórkowy in vitro, pojawiły się dowody na to, że wyciągi z liczi mogą być uważane za potencjalnego czynnika chemoprewencyjnego raka jelita grubego.

Wyciąg z liczi wykazał również znaczne zahamowanie raka wątrobowokomórkowego, typu raka wątroby, in vitro i in vivo, zmieniając proliferację i indukując śmierć komórek w tym typie raka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *