Korzyści zdrowotne szpinaku

Szpinak to super pożywienie naładowane tonami składników odżywczych o niskiej zawartości kalorii. Ciemno – zielone liście, takie jak szpinak są ważne dla skóry, włosów i zdrowia kości. Zapewniają także białko, żelazo, witaminy i minerały.

Możliwe korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania szpinaku obejmują poprawę kontroli poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą, zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka, zmniejszenie ciśnienia krwi, poprawę stanu kości, zmniejszenie ryzyka wystąpienia astmy i nie tylko.

Szpinak był używany przez różne kultury w historii, w szczególności kuchni śródziemnomorskiej, środkowo-wschodniej i południowoazjatyckiej. Może być łatwo włączony do wielu diet, ponieważ jest tani i łatwy do przygotowania.

Możliwe korzyści zdrowotne szpinaku

Szpinak ma następujące możliwe korzyści zdrowotne:

Kontrolowanie cukrzycy

Szpinak zawiera przeciwutleniacz znany, jako kwas a-liponowy, który, jak wykazano, obniża poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwości na insulinę i uniemożliwia zmiany wywołane stresem oksydacyjnym, u pacjentów z cukrzycą. Badania nad kwasem alfa-liponowym wykazały również zmniejszenie neuropatii obwodowej i neuropatii autonomicznej u chorych na cukrzycę.

Profilaktyka raka

Szpinak i inne zielone warzywa zawierają chlorofil, który okazał się skuteczny w blokowaniu rakotwórczych efektów amin heterocyklicznych, które są wytwarzane podczas grillowania żywności w wysokiej temperaturze.

Zapobieganie astmie

Ryzyko rozwoju astmy jest mniejsze u osób spożywających dużą ilość niektórych składników odżywczych. Jednym z tych składników odżywczych jest beta-karoten, którego szpinak jest doskonałym źródłem. Morele, brokuły, dynia i marchew to również bogate źródła beta-karotenu.

Obniżenie ciśnienia krwi

Ze względu na dużą zawartość potasu, szpinak jest zalecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi; może pomóc zmniejszyć działanie sodu w organizmie. Niskie spożycie potasu może być tak samo dużym czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego jak wysokie spożycie sodu.

Zdrowe kości

Niskie spożycie witaminy K jest związane z wyższym ryzykiem złamań kości. Odpowiednie spożycie witaminy K jest ważne dla dobrego stanu zdrowia, ponieważ działa, jako modyfikator białek kostnych, poprawia wchłanianie wapnia i może zmniejszyć wydalanie wapnia w moczu. Szpinak zawiera w swoim składzie sporą ilość witaminy K.

Promuje regularność

Szpinak ma wysoką zawartość błonnika i wody, które pomagają zapobiegać zaparciom i pozytywnie wpływać na zdrowy układ pokarmowy.

Zdrowa skóra i włosy

Szpinak ma wysoką zawartość witaminy A, niezbędnej do produkcji sebum, aby utrzymać nawilżenie włosów. Witamina A jest również niezbędna do wzrostu wszystkich tkanek ciała, w tym skóry i włosów. Szpinak i inne liściaste zielone z witaminą C są niezbędne do budowy i utrzymania kolagenu, co zapewnia strukturę skóry i włosów.

Niedobór żelaza jest częstą przyczyną wypadania włosów, której można zapobiec przez odpowiednie spożycie pokarmów bogatych w żelazo, takich jak szpinak.

 

Dodaj komentarz