Korzyści zdrowotne wynikających ze spożywania komosy ryżowej

Komosa ryżowa jest jednym z najpopularniejszych na świecie artykułów zdrowotnych. Jest ona bezglutenowa, ma duże ilości białka i jest jedną z niewielu roślinnych produktów zawierających wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Komosa ryżowa jest również bogata w błonnik, magnez, witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, fosfor, witaminę E i różne korzystne przeciwutleniacze.

Korzyści zdrowotne wynikających ze spożywania komosy ryżowej

Bardzo pożywna

Technicznie nie chodzi o ziarno zbóż, ale o pseudo-zboże. Innymi słowy, jest to w zasadzie „ziarno”, które jest przygotowywane i spożywane podobnie do zboża. Komosa ryżowa była ważnym zbiorem dla Imperium Inków, mówili o niej, jako o „matce wszystkich ziaren” i wierzyli, że jest święta.  W dzisiejszych czasach można znaleźć komosę ryżową, zwłaszcza w sklepach ze zdrową żywnością i restauracjach, które podkreślają naturalną żywność. Istnieją trzy główne typy: biały, czerwony i czarny. Komosa ryżowa jest niezmodyfikowana genetycznie, bez glutenu i zazwyczaj uprawiana organicznie.

Komosa ryżowa zawiera składniki roślinne takie jak: Kwercetyna (związek z grupy flawonoli o silnym działaniu przeciwalergicznym, hamującym wydzielanie histaminy)  i Kaempferol (organiczny związek chemiczny pochodzenia naturalnego). Wpływ prawdziwej żywności na zdrowie wykracza poza witaminy i minerały, które wszyscy znają. Istnieją tam tysiące śladowych składników odżywczych, niektóre z nich są niezwykle wartościowe. Obejmuje to ciekawe cząsteczki zwane flawonoidami, które są przeciwutleniaczami roślin, mają wiele korzystnych skutków dla zdrowia.

Dwiema flawonoidami, które zostały szczególnie dobrze zbadane, to kwercetyna i kaempferol. W rzeczywistości zawartość kwercetyny jest nawet wyższa niż typowa żywność wysokiej kwercetyny, np. w żurawinie.Te ważne molekuły wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwrakowe i przeciwdepresyjne.  Poprzez włączenie komosy ryżowej do diety, znacznie zwiększy się całkowite spożycie tych (i innych) ważnych składników odżywczych.

Bardzo wysoka zawartość błonnika, znacznie wyższa niż w większość ziaren

Istnieją liczne badania wskazujące, że rozpuszczalny błonnik może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi, obniżenia poziomu cholesterolu, zwiększenia sytości i pomocy przy odchudzaniu. Komosa ryżowa posiada wystarczającą dla człowieka ilość takiego błonnika.

Bezglutenowa i doskonała dla osób z nietolerancją glutenu

Dieta bezglutenowa może być zdrowa, o ile opiera się na żywności naturalnie bezglutenowej. Problemy pojawiają się, gdy ludzie jedzą „bezglutenowe” potrawy wykonane z rafinowanych skrobi. Te produkty nie są lepsze niż ich odpowiedniki zawierające gluten, ponieważ bezglutenowe śmieciowe potrawy są nadal fast-foodami. Wielu badaczy patrzyło na komosę ryżową, jako odpowiedni składnik diety bezglutenowej, dla osób, które nie chcą rezygnować z podstawowych produktów, jak pieczywo i makaron.

Bardzo wysoka zawartość białka, ze wszystkimi niezbędnymi kwasami aminowymi

Białko jest wykonane z aminokwasów. Niektóre z nich są nazywane „niezbędnymi”, ponieważ nie można ich wytworzyć i należy uzyskać je z diety. Jeśli żywność zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jest ona postrzegana, jako „kompletne” białko. Problem polega na tym, że wiele roślinnych produktów spożywczych nie posiada niektórych niezbędnych aminokwasów, takich jak lizyna. Jednak komosa ryżowa jest wyjątkiem, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Z tego powodu jest doskonałym źródłem białka.

Dodaj komentarz