Witamina K2 – właściwości, źródła, niedobór

Jest wiele witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Należy do nich np. witamina K2. Warto przyjrzeć się bliżej właściwościom, źródłom występowania oraz przyczynom i skutkom niedoboru tego związku chemicznego.

Właściwości witaminy K2

Ta substancja nie tylko bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, ale też hamuje rozwój chorób układu krążenia, wpływa na stan kości, a ponadto przyczynia się do zatrzymania rozrostu komórek nowotworowych.

Witamina K2 może przeciwdziałać osteoporozie

Wynika to z tego, że ma ona wpływ na utrzymanie poprawnego stanu kośćca, ponieważ od tej witaminy zależy prawidłowe działanie osteokalcyny, która jest białkiem wytwarzanym w komórkach biorących udział w tworzeniu kości. Zadanie tego białka polega na wiązaniu wapnia w kościach. Niedobór witaminy K2 przyczynia się do nieaktywności osteokalcyny, co może skończyć się zmniejszeniem masy kostnej, a w konsekwencji rozwojem osteoporozy i zwiększeniem ryzyka złamań kości. Badania wykazały, że witamina K2 jest u kobiet po menopauzie niezbędna, aby utrzymać na prawidłowym poziomie zawartość mineralną kości oraz szerokość szyjki kości udowej.

Witamina K2 może ograniczyć rozwój chorób układu krążenia

Rozwój chorób układu krążenia może być związany m.in. z utratą elastyczności naczyń krwionośnych spowodowaną odkładaniem się w nich soli wapniowo-fosforanowych. Ten problem może zostać rozwiązany przez witaminę K2. Wg części naukowców w niedalekiej przyszłości może stać się ona środkiem służącym zapobieganiu lub leczeniu zwapnienia naczyń, przeznaczonym przede wszystkim dla tych osób, które są narażone na zwapnienia lub niedobór witaminy K2.

Źródła witaminy K2

Głównymi źródłami występowania tej witaminy są:

  • mięso,
  • produkty pochodzenia zwierzęcego – jaja oraz produkty mleczne,
  • drobnoustroje znajdujące się w ludzkich jelitach,
  • natto i miso, które pochodzą ze sfermentowanej soi,
  • sery dojrzewające.

Niedobór witaminy K2

Warto zapoznać się przyczynami oraz skutkami niedoboru tego związku chemicznego.

Przyczyny niedoboru

Niektóre przyczyny niedoboru tej witaminy to:

  • nieróżnorodna dieta,
  • spożywanie nawozów sztucznych i pestycydów stosowanych do wytwarzania żywności,
  • spożywanie jedzenia typu „Fast Food” i dużych ilości żywności mrożonej,
  • spożywanie tłuszczów trans,
  • nadmierne wykorzystywanie antybiotyków przez ludzi, ale też i w hodowli zwierząt ,
  • stosowanie leków przeciwzakrzepowych,
  • choroby Crohna,
  • choroby pęcherzyka żółciowego.

Skutki niedoboru

Skutki niedoboru witaminy K2 to m.in.:

  • krwawienia,
  • problemy z mineralizacją kości,
  • trudne gojenie się ran,
  • zwapnienie tętnic.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *